Seo Services

Про відновлення робіт у ніжинських підземеллях - розмова з Іваном Кедуном





Про відновлення робіт у ніжинських підземеллях, теперішній їх стан, легенди та міф пов’язані з ними, а також про відкриття нового туристичного об’єкту – розмова з головою ніжинської археологічної експедиції, кандидатом історичних наук Іваном Кедуном.

Який зараз стан підземель? Які роботи плануєте виконувати?

Наразі ми розконсервували його після зими. Перезимувало воно краще, ніж у минулому році, бо було прийнято ряд заходів. Ще восени ми проводили гідроізоляцію і в нього не потрапляла волога та повітря. Таким чином воно збереглось у непорушному стані, звідти зникла вологість, воно висохло. Зараз ми взяли аналіз цегли та розчину , щоб визначити його міцність. Тепер інститут будівельних технологій надасть нам висновки чи витримають підземелля навантаження. Після цього будуть надані поради по укріпленню слабких місць і далі  ми перейдемо до проектування  входу у підземні приміщення для туристів.

Як особисто ви оціните теперішній стан підземель? Чи не носять вони загрози?

На сьогодні ніякої загрози немає. Принаймні в тій частині, де ми здійснювали роботи, стан приміщення хороший.

У місті побутує думка, що всі храми з’єднанні системою підземель, що ви думаєте з цього приводу чи потрібно продовжувати розкопки? Знайдені кімнати - єдині підземелля міста?

Це звісно легенди і насправді церкви не пов’язані підземними ходами, є окремі, не пов’язані між собою підземелля. Але роботи потрібно продовжувати однозначно, бо Ніжин – торгове місто і основні складські приміщення були під землею. Вздовж Гоголівської збереглись підвали міського магістрату, біля церков теж збережені торгові підвали. Але впершу чергу це величезна кількість пустот посеред міста, які за неправильного розташування опор можуть рухнути, що призведе до техногенної катастрофи в місті.

Скільки потрібно часу, щоб відкрити підземелля для туристів?

Питання не в часі, а в фінансуванні. Якщо не було б фінансових труднощів, то роботи можна було б виконати за літо. Але потрібні значні фінансові вливання, які не підсильні міському бюджету. Один з виходів, які ми бачимо це подання на гранти. До цього ми не могли брати участь у грантах, тому що не мали відповідної документації та рекомендацій. Також зараз голова Товариства греків Лариса Зайко проводить перемовини з посольством Греції в Україні.

Раніше повідомлялось, що в підземеллях знаходились єврейські винні погреби з огляду на це, як ви бачите підземелля в разі  їх відкриття для туристів?

Слід сказати, що це не єврейські погреби, а грецькі, просто деякий час євреї їх орендували в грецької общини. На підставі цього в євреїв та греків виникали суперечки. Бо після втрати грецькою общиною своєї впливовості, євреї намагались викупити приміщення. Я вважаю, що принаймні одне приміщення слід відновити до рівня автентичності,  це має бути музей винного погребу. Такий музей необхідний, бо це історія нашого міста.

Яка особливість наших підземель?

Особливість наших підземель в тому, що ми знаємо про них абсолютно все. Ми знаємо як вони будувались, що в них робили, що в них зберігали. Тобто в нас є унікальна можливість відновити їх в первинному вигляді.

Яка зараз найбільша загадка підземель?

Найбільша загадка – це грецький монастир. Є одна з версій, що греки будували Всіхсвятський собор як трапезну церкву грецького монастиря, але ніяких документальних підтверджень його існування немає. Скоріше за все греки схитрували і вигадали історію про монастир, щоб залучити кошти на будівництво собору та підземель, над якими ми працюємо.

Про відновлення робіт у ніжинських підземеллях - розмова з Іваном Кедуном  Про відновлення робіт у ніжинських підземеллях -  розмова з Іваном Кедуном Reviewed by nizhynprovse on квітня 03, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.