Seo Services

День праці чи скорботи?


1 травня – святковий день для 142 країн світу, але історія походження цього свята відома не кожному.

День міжнародної солідарності трудящих, таку назву Свято Весни і Праці мало спочатку, його коріння сягає 1 травня 1886 року. Тоді в американському місті Чикаго було організоване бастування з вимогою про 8-годинний робочий день, наслідки якого були трагічними.

Під час поліцейської операції, яка мала б ліквідувати протест працівників заводів та фабрик, невідомі кинули бомбу, через яку постраждали кількадесят поліцейських. Тому здавалося б мирне зібрання робочих було розігнане поліцією шляхом застосування зброї, що перетворило страйк на кровопролитну боротьбу.

Тоді, в честь демонстрації, у липні 1889 року Паризький конгрес ІІ Інтернаціоналу прийняв рішення про проведення таких виступів 1 травня кожного року. Так страйкування робочих стало революційною подією, що змінило історію.

День міжнародної солідарності трудящих як символ революційної класової боротьби увійшов з 1890 року до святкового календаря таких країн як Німеччина, Сполучені Штати Америки, Франція, Данія тощо. Згодом цей день став офіційною святковою датою, що поширився на держави всіх континентів. ПАР, Сирія, Шрі-Ланка, Гондурас, Перу та навіть КНДР до сьогодні святкують День Праці 1 травня або у перший понеділок травня.

З часом політична сутність Дня Праця зникла, більшість країн змінила концепцію дня скорботи на святкові народні гуляння. Частиною святкування, переважно у постсоціалістичних країнах, є маївка. Маївка – це пов’язані з травневими святами, зокрема 1 травня, сімейні та дружні виїзди на природу.

Сьогодні деякі країни (Таджикистан, Казахстан) виключили день 1 травня із святкових. Натомість колишній президент Казахстану Н. Назарбаєв у 1995 році замінив його на День єдності народу.  На противагу їм у деяких 1 травня перетворюється на феєричні гуляння як студентський карнавал у Фінляндії.


День праці чи скорботи? День праці чи скорботи? Reviewed by nizhynprovse on травня 01, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.