Seo Services

Червоний хрест: історія та сьогодення. Спеціально в день народження


8 травня – день Міжнаро́дного руху Черво́ного Хреста́ і Черво́ного Півмі́сяця.
«Червоний Хрест» - організація, про яку чули навіть діти, бо ще  школі всі здавали 5 гривень на марочку. Складно повірити, що таку потужну світову мережу створила одна людина. Жан Анрі Дюнан – швейцарський письменник, який у 1859 році став свідком битви у Сольферино (Італія), тоді 40 тисяч солдат помирали через байдужість влади у наданні медичної допомоги.

Через 3 роки вийшла книга Дюнана під назвою «Спогади про Сольферино», що викликала співчуття та захоплення усього світу. Вже у 1863 році був створений Міжнародний комітет з надання допомоги пораненим, зараз відомий як Комітет Червоного Хреста. Ідея організації полягала у тому, аби на основі міжнародних договорів надавати допомогу пораненим.

Емблемою організації став прапор Швейцарії, але зі зміною кольорів – червоний хрест на білому тлі. У деяких країнах, зокрема мусульманських, використовується червоний півмісяць або червоний лев і сонце на білому фоні.

Цікаво, що Ізраїль 60 років відкладав вступ в організаційний комітет саме через емблеми у зв’язку з релігійними переконаннями. Тому організація пішла на поступки і дозволила використання червоного ромбу (кристалу) на білому фоні. Іноді можна зустріти зображення червоної зірки Давида, але це ініціатива Ізраїлю, яка не є дозволеною «Червоним Хрестом». Останнім часом організація розробляє універсальну емблему, що не буде мати зв’язку з релігією.


Організація стала триразовим лауреатом Нобелівської премії. Але не дивлячись на успіхи її діяльності, Анрі Дюнан помер у скруті. Всі свої заощадження, у тому числі незначну пенсію, він надсилав до власної організації. Самовідданість Дюнана стала причиною святкування Дня Червоного Хреста 8 травня, адже це день його народження.

У 2000-х роках організація була піддана критиці за бездіяльність під час Другої світової війни. За словами очевидців та відповідно до деяких документів керівництво організації першим дізналося про антисемітські плани щодо євреїв та їм завчасно було повідомлено про відправлення берлінських євреїв в Освенцим, але всі звіти про табори мали позитивні відгуки організації.

Сьогодні невідкладну допомогу від «Червоного Хреста» отримують 19 000 разів на день, з них близько 200 потерпілих від надзвичайних ситуацій та стихійних лих. Організація діє на принципах гуманності, нейтральності, незалежності, єдності, універсальності та добровільності. Більш ніж 17 мільйонів людей з усього світу належать до мережі, яка має на меті «допомагати всім стражденним без будь-якої дискримінації, сприяючи тим самим встановленню миру на Землі».

Червоний хрест: історія та сьогодення. Спеціально в день народження Червоний хрест: історія та сьогодення. Спеціально в день народження Reviewed by nizhynprovse on травня 08, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.