Seo Services

5 цікавих фактів про Конституцію України



Сьогодні (28 червня) наша держава святкує 23-ю річницю з дня прийняття Конституції України. Це свято є єдиним, яке закріплене у самій Конституції. Тож ми вирішили підготувати деякі цікаві факти про головний державний документ.
1.    Перша редакція Конституції затвердила не тільки державну мову та символіку, а й наділила президента сильною владою.
2.    Нам звично бачити Верховну Раду однопалатним парламентом, але навколо цього питання точилися суперечки. Ті, хто був прибічником створення двопалатного парламенту, вважали, що устрій України має бути наближеним до федерації, адже регіони різняться між собою за рядом ознак. Інша сторона тоді прийняла позицію, що українці єдиний народ і його не потрібно ділити не за якими критеріями. Остання думка, як ми бачимо, перемогла.
3.    Також депутати висували пропозиції щодо зміни прапора, а деякі бажали залишити його радянським. Жовто-блакитний прапор міг стати триколором,  адже депутати хотіли додати ще одну лінію – червоний або малиновий колір.
4.    Зрозуміло, що питання мови теж гостро обговорювалось. Присутність комуністів у парламенті досить часто грала роль «яблука розбрату». Але все ж більша частина депутатів були противниками єдиної державної мови – української. Тоді ліві намагалися знайти компроміс і закріпити 2 мови як державні, та це їм також не вдалося. 
5.    Після затвердження Конституції Міжнародне співтовариство схвалило її та назвало однією з найдемократичніших у світі. До того ж Конституція України закріпила світську модель держави, та містить згадку про Бога у преамбулі. Досить цікавим фактом є те, що Україна була останньою з колишніх пострадянських держав, яка прийняла нову Конституцію. А також те, що Україна і Киргизія єдині держави на пострадянському просторі, які не змінили радянську назву парламенту.
Зображення Громадської мережі "ОПОРА"
5 цікавих фактів про Конституцію України 5 цікавих фактів про Конституцію України Reviewed by nizhynprovse on червня 28, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.