Seo Services

«Спарта» - громадська організація року. Інтерв'ю з Костянтином Смалієм


Продовжуємо ознайомлювати містян з людьми та організаціями, які стали лауреатами премії «Людина року». Цього року переможцем у номінації «Громадська організація року» стала ГО «Клуб спортивних єдиноборств «Спарта».

СКЄ «Спарта» займається розвитком спорту та популяризацією здорового способу життя, зокрема боротьби дзюдо та самбо, а також показує вагомі результати на спортивній арені. Сьогодні організація об’єднує більше ніж 200 людей, заняття проводяться для відвідувачів віком від 4 до 60 років. Членами ГО є 9 майстрів спорту, 1 майстер спорту міжнародного класу та більше 15 кандидатів у майстри спорту. Про перемоги та здобутки, падіння та проблеми в українському спорті ми вирішили поспілкуватись з президентом «Спарти» Костянтином Смалієм.


Костянтин, цього року ви отримали відзнаку як найкраща ГО міста. За що Ви отримали нагороду? Які Ваші здобутки за минулий рік?
Ой, досягнень у нас дай Боже. Ми здобули багато перемог за кордоном, зокрема в Остраві, Теплиці (Чехія), Клуж (Румунія), Бельсько-Бяла (Польща), Сараєво (Боснія Герцеговина липень), Варшаві, Олесніці (Польща), на Міжнародному турнірі «Budapest cup», Міжнародному турнірі «Кубок прайда», Міжнародному турнірі у Варшаві, Бохні (Польща). Якщо брати чемпіонство на національному рівні,  то ми стали переможцями більше ніж на 10 турнірах. Ну і звісно, цього року наша гордість Наталія Чистякова стала чемпіонкою Європи.
З чого  почалось створення організацій?
Почалось все з ідеї створення організації, яка б об’єднала навколо себе людей різних за професіями, різного віку, але із єдиною метою – розвиток спорту (зокрема дзюдо і самбо) та популяризація здорового способу життя в місті.
Зараз спорт, а тим паче боротьбу, сприймають як вміння себе захистити або «постояти за себе в бійці», чи насправді спорт виконує тільки ці функції?
Спорт – це перш за все виховання, фізичне, духовне та патріотичне. Маю один дуже цікавий приклад. 2008 рік, ми їдемо з своїми вихованцями своїми вихованцями на змагання до Твері – кримінальної столиці Росії. Один із наших спортсменів переміг, що вважалося тоді майже нереальним. Коли він піднявся на пєдестал, не лунав гімн України, а в тиші підіймався прапор. У той час більше 40 спортсменів встали і почали співати гімн України на весь палац спорту Твері.
Тобто спорт – це національно-патріотичне виховання, виховання патріотів?
Навіть у першу чергу! У нас тренери працюють з дітьми від 4 років. Діти співають гімн на початку та у кінці змагань і їхня мрія – стояти на п’єдесталі, щоб у їхню честь лунав гімн України. Спортсмен готовий віддати всього себе за право гідно представляти свою країну.

Як Ви оціните стан спорту в нашій країні?
Одним словом – жах. Сучасна система спорту -  архаїзм. Вона незмінна на протязі 100 років, це навіть не «совок», це «імперщина». У спадок нам залишились незмінні ФСО, які я вважаю пережитками, що зорієнтовані на ручне управління. Незмінними лишились ДЮСШ, школи олімпійського резерву, які майже не виконують своїх функцій через брак фінансування. А для розвитку спорту в приватному секторі немає адекватної законодавчої бази. Тренер зі спортсменом не мають шукати кошти на змагання, а працювали на результат.
Вчора на своїй сторінці у Facebook Ви розмістили допис, у якому вказали, що йдете за списками «Самопомочі» на виборах до парламенту. Навіщо вам це?
Діти – це майбутнє нашої держави та нації, і це не пафосні слова, а життя, якщо ми не почнемо вкладати все, що можливо в наших дітей, ми втратимо все, що в нас залишилось. Одним з пріоритетів у створенні сильної нації я бачу спорт, а особливо дитячий. Ми здобули великий досвід, працюючи в маленькому містечку, маємо досягнення та хочемо, щоб так відбувалось в усій країні. Я готовий взяти на себе відповідальність, розуміючи всю важкість цієї ноші, але  необхідні зміни на вищому законодавчому  рівні. Я дійсно маю палке бажання змінити країну, щоб наші з Вами діти почували себе безпечно, були духовно, фізично здоровими та впевнені у власному майбутньому.

«Спарта» - громадська організація року. Інтерв'ю з Костянтином Смалієм «Спарта» - громадська організація року. Інтерв'ю з Костянтином Смалієм Reviewed by nizhynprovse on липня 18, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.