Seo Services

Розмова з Іваном Кедуном на першому фестивалі історичної реконструкції




На подвір’ї Ніжинського державного університету пройшов фестиваль з історичної реконструкції. Фестиваль організований для студентів аби підвищити їх знання в сферах експериментальної археології та візуалізації результатів археологічних досліджень. Спробувати себе в ролі гончаря, коваля чи середньовічного воїна могли всі охочі містяни за символічну платню на розтратні матеріали. Ініціатива організації фестивалю також пішла від студентів.

Більше про фестиваль та плани з розвитку історичної реконструкції в місті нам розповів голова ГО «Ніжинське археологічне товариство» та викладач Ніжинського державного університету Іван Кедун.

Розкажіть про сьогоднішній фестиваль. Для кого він?
- Цей захід перш за все для студентів. Річ в тім, що археологія багатогранна і один з її напрямків – візуалізація археологічних досліджень і це дуже популярний напрямок. Фестиваль організований силами багатьох установ, зокрема міської ради, управління культури, нашого університету та ГО «Ніжинське археологічне товариство» і «Самопоміч». Тут квінтесенція всього зробленого за три роки. Зараз тут є все обладнання, яке ми купили за ці роки.


Нещодавно Ви їздили на стажування до відомого гончаря Олега Луцука. Чи плануєте об’єднувати зусилля та спільно організовувати заходи?
- Ми будемо об’єднувати зусилля та вже запланували декілька спільних проектів. Зокрема реплікація кераміки, у нас є величезна кількість знахідок, які розміщені в музеях, але люди не можуть їх потримати в руках, бо вони розміщені за склом Ми будемо робити з них копії, щоб люди могли їх краще роздивитися.

Які у вас плани з розвитку гончарства та історичної реконструкції загалом в місті?
- На Покровський ярмарок ми з Олегом встановимо два гончарні круги та будемо гончарити для містян та гостей міста. Також плануємо гончарний фестиваль, фішкою якого буде випал скульптури, яку ми випалимо та залишимо як арт-обєкт для міста.



Із ЗМІ стало відомо, що Ви плануєте відкрити в місті гончарну студію. Чим вона буде займатись?
- Так ми будемо відкривати студію  при університеті. Зараз ми купили піч для випалу виробів. Кожен охочий зможе прийти та навчитись гончарній справі, а також виготовити власний виріб, оплативши тільки вартість використаних матеріалів.


Розмова з Іваном Кедуном на першому фестивалі історичної реконструкції Розмова з Іваном Кедуном на першому фестивалі історичної реконструкції Reviewed by nizhynprovse on вересня 06, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.